XPS NEDİR.?

XPS NEDİR.

Decosis Xps Stropiyerler 36-38 yoğunlukta üretilen dekoratif amaçlı ürünlerdir. Montajı kolaydır ve düşme riski yoktur. Solvent bazlı olmayan herhangi bir silikon yapıştırıcı veya saten alçı ile montajı yapılabilir.

 

 

Homojen hücre yapısına sahip, Isı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve kullanılan köpük malzemelerdir. XPS’in hammaddesi olan polistren, ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca istenilen kalınlıkta çekilir. Sürekli bilgisayar kontrolünde yapılan bu üretim sayesinde homojen bal peteği görünümünde, kararlı bir hücre yapısı elde edilir. Hücreler bütün yüzlerinden birbirine bağlıdır. Hava hücrelerin içine hapsedilmiştir. Hareketsiz kuru hava ile; Bilinen en mükemmel ısı yalıtımı sağlanmaktadır. Hattan çıkan malzemenin yüzeyi, zırhlı veya pürüzlü yüzey olarak malzemenin kullanılacağı detaydaki ihtiyaçlar doğrultusunda yapılandırılır. Bu yapı sayesinde Ekstrude Polistren malzemeler (XPS) bünyesine su almaz ve nemden etkilenmezler ve diğer ısı yalıtım malzemeleri ile kıyaslandığında haklı bir üstünlüğe sahiptirler.

 XPS’İN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ

  • Düşük ısı iletkenlik değeri.
  • Su emmeme özelliği sayesinde sürekli ve azalmayan ısı iletkenlik değeri.
  • Dona karşı dayanım.
  • Yüksek basma ve eğilme mukavemeti sayesinde zaman içinde kalınlığı azalmaz.
  • Yüksek elastizite modülü ve boyutsal kararlılık.
  • Optimum buhar difüzyon direnci sayesinde kullanım yerine uygun µ değeri.
  • XPS ürünler diğer plastiklerle karıştırılmadan geri dönüşümde kullanılabilir.
  • Her çeşit kesici aletle kesilebilir, ufalanmaz, fire vermez.
  • Kapalı Gözenekli Hücre Yapısına Sahiptir.

 XPS TARİHÇESİ

İlk Ekstrüde Polistren Köpük 1940’lı yılların başında, Amerika’da askeri amaçlı talep üzerine yüzer sallar için üretilmiştir. Yoğun kullanımı sonucunda, su ve neme karşı oldukça dirençli olduğu fark edilen bu ürünlerin aynı zamanda ısı yalıtım teknik özelliklerinin farkına varılmıştır ve ısı yalıtımı amacıyla üretimine devam edilmiştir. 1960’lı yıllarda ise Avrupa’da üretimine başlanan Ekstrüde Polistren Köpükler, 50 yılı aşkın bir süredir de tüm binalarda ve mühendislik yapılarında güvenle kullanılmaktadır. Bugün Ekstrüde Polistren Köpüklerin tüm dünyadaki kullanımı 15-20 milyon m3 / yıl civarındadır. Türkiye’de yerli üretim 1994 yılında başlamıştır.2005 yılında toplam üretim 700.000 m3 / yıl iken 2008 yılında 1.600.000 m3 / yıl’ın üzerindedir. İnşaat sektöründeki büyümeye paralel olarak yıllık yaklaşık % 15-20 Pazar büyümesi gerçekleşmektedir. 2012 yılı Pazar büyüklüğü yaklaşık 3 milyon m3’ün üzerindedir.